Posts And Screens: Before And After

Posts And Screens: Before and after photographs of the garden. Garden design with perennials and posts used as screens in Lancashire. Angular in design, the paved seating area merges into a zig-zag pathway that gradually climbs through the garden without the need for steps or retaining walls. Planting beds encircle two large lawn areas which contain softwood timber post features. The posts were positioned in a way to partially mask sections of the garden and allow tall planting such as grasses to flow in between. Planting features include spring bulbs, fruit trees and all year interest. Pastel shades of pink, blue and purple throughout spring fade into warmer colours throughout the summer. Grasses and tall flowering perennials were also chosen for their winter structure.

Post Screens: Before & After

BEFORE - Looking towards house along concrete paved pathway.

BEFORE - Looking towards house along concrete paved pathway.

AFTER - New lawn, patio and zig-zig pathway broken by planting beds.

AFTER - New lawn, patio and zig-zig pathway broken by planting beds.

BEFORE - Open garden with little interest and poor quality, boggy lawn.

BEFORE - Open garden with little interest and poor quality, boggy lawn.

BEFORE - Open aspect with no interest and visible car port.

BEFORE - Open aspect with no interest and visible car port.

AFTER - New lawn with drainage and planting beds broken by pathway to and from car port.

AFTER - New lawn with drainage and planting beds broken by pathway to and from car port.

AFTER - New planting beds and feature posts help screen the garden and patio.

AFTER - New planting beds and feature posts help screen the garden and patio.

BEFORE - Little visual interest and poor access up to the car port causing client to walk over wet lawn.

BEFORE - Little visual interest and poor access up to the car port causing client to walk over wet lawn.

AFTER - New pathway allows better access, re-located tree into planting border and planting beds added with all year round interest.

AFTER - New pathway allows better access, re-located tree into planting border and planting beds added with all year round interest.